Hírek

28. augusztus 2017

Csap vagy palack? Melyiket válasszuk?

A vezetékes víz minősége

„A csapvíz koszos, tele van antibiotikummal, és hormonnal” - állítják az ásványvízrajongók. Az ásványvíz ellenzői szerint pedig a flakonban árult víz is tele van káros anyagokkal, ráadásul a palack szennyezi a környezetet. Kinek higgyünk, és főleg mit igyunk? Csapvizet vagy palackos vizet?

A vezetékes víz minősége, és ásványi anyag tartalma elsősorban attól függ, éppen hol tartózkodunk. A régi ólom és rézcsövek nem tesznek jót a víz minőségének, bár ma már egyre kevesebb épületben találkozhatunk régi vezetékkel. Az emberek általában valamilyen saját szűrőrendszerrel próbálják a víz tisztaságát biztosítani, a szűrőket viszont rendszeresen tisztítani kell, sajnos erről a legtöbb esetben elfeledkeznek a felhasználók.

Hazánkban sokféle gyógyvíz akad, melyekben magas az arzén jelenléte, ugyanígy néhány alföldi területen is előfordult a vezetékes vízben arzén (igen kis koncentrációban). Elterjedt tévhit, hogy hormonok és gyógyszermaradékok lennének a csapvízben. Természetesen előfordult már, hogy minimális, a határértéknél jóval alacsonyabb szennyezettséget találtak, de egészségügyi szempontból elhanyagolható mennyiséget. Arra pedig még soha nem volt példa, hogy a testépítő hormonok, illetve a fogamzásgátló tabletták hormonjai jelen lettek volna a vezetékes vagy palackozott vízben.

Az ásványi anyag tartalom a palackozott vízben pontosan nyomon követhető, de az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy sem a palackos, sem a csapvíz ásványi anyag tartalma nem fedezi a napi szükségletünket.

Az egészségügyi szakemberek azt ajánlják, inkább szénsavmentes vizet fogyasszunk. Azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a vízhez adott szénsav fertőtlenít. Mind a csapvíznél, mind a palackozott vizek 90 százalékénál, a fluoridtartalom nem több literenként 0,25 milligrammnál. Ha egy ásványvíznél ez a mennyiség meghaladja a literenkénti 1 milligrammot, akkor már rá kell írni, hogy fluoridot tartalmaz. 1,5 milligrammnál nagyobb fluoridmennyiségnél a gyerekeknek már nem javasolják a rendszeres fogyasztást.

A palackos ásványvizeknél mindig ügyeljünk az összetételre. A magasabb ásványianyag-tartalmú vizek rendszeres fogyasztása amelyekben literenként 20 milligramnál több kalcium vagy magnéziumsó van, megnöveli a vesekő kialakulásának veszélyét.

 

Hírek

14.05.2019 | Újabb vállalatok vehették át a DUIHK „Megbízható Munkaadó” címét

A címet 2017 óta olyan vállalatoknak ítélik oda, amelyek teljesítik a munk...

16.05.2018 | Mit igyunk testmozgás közben?

Közeledik a strandszezon, ezért sokan most kezdenek el aktívan mozogni. A meg...

TISZTA VÍZ- NÉMET PRECIZÍTÁS- aQto VÍZADAGOLÓK

Nemcsak jól néz ki, megbízható is. Az aQto vízautomata Önt is lenyűgözi, hiszen modern, praktikus és stílusos megoldás.

VÍZADAGOLÓ TESZTEK

Szívesen kipróbálná vízadagolóinkat vagy szódagépeinket? Jelentkezzen Ön is, és tesztelje 14 napig költség- és kötelezettségmentesen prémium kategóriás szódagépeinket!